Роганська селищна військова адміністрація

Харківської області

ОБЕРЕЖНО! ПТАШИНИИ ГРИП!

Дата: 08.02.2021 09:31
Кількість переглядів: 314

 

Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області повідомляє про ускладнення епізоотичної ситуації щодо високо патогенного грипу птиці.

Пташиний грип (ВПГП, класична чума птиця) - це інфекційне, висококонтагіозне захворювання птиці, яке викликається одним із штамів вірусу грипу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які вражають птахів та інші біологічні види.

Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції і фекалії. Чутливі до інфекції птахи можуть бути інфіковані, коли вони контактують із зараженими виділеннями чи секреціями. Домашня птиця заражається вірусом пташиного грипу через безпосередній контакт з інфікованими водоплавними птахами чи іншими хворими птахами, або через контакт із поверхнею (землею, глиною), або з матеріалами (водою, кормом), що були заражені вірусом високо- чи низькопатогенного грипу птиці.

Інфекція серед свійської птиці протікає безсимптомно або викликає зменшення, припинення яйцекладки, втрату чутливості, сльозотечу, набряки в ділянці голови і шиї, зниження апетиту, ціаноз гребеня, сережок, кашель, чхання, пронос, або ж у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці від системного ураження всіх органів без будь-яких завчасних симптомів (високопатогенний пташиний грип).

Рекомендації щодо профілактики грипу птиці:

  • здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;

  • інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;

  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

  • притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);

  • утримувати різних види птахів окремо;

  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;

  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;

  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

  • забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;

  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;

  • проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

Нагадуємо що в разі підозри чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі потрібно звертатися до спеціалістів ветеринарної медицини Харківського району за телефонами: 742-15-14, 742-15-12.

 

Пам’ятка для населення щодо профілактики пташиного грипу.

 

Пам’ятка для населення щодо профілактики пташиного грипу

Пташиний грип - це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус Н5М - це підтип вірусу грипу А, який буває в основному у птахів. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які спочатку вражають птахів. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей.

Віруси пташиного грипу не завжди заражають людей, але, починаючи з 1997 року, було зареєстровано більше як 100 підтверджених випадків зараження людей вірусами пташиного грипу.

У більшості випадків люди заражувалися пташиним грипом внаслідок безпосередніх чи близьких контактів з інфікованими птахами (свійськими курями, качками й індиками) або з поверхнею, зараженою секрецією чи виділеннями інфікованих птахів.

Симптоми пташиного грипу у людей можуть варіюватися від симптомів, типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і біль у м'язах) до інфекцій очей, пневмонії, важких респіраторних захворювань (гострий респіраторний синдром) та інших загрозливих для життя ускладнень.

Для зменшення ризику захворювання людей вірус пташиного патогенного грипу необхідно:

  1. Уникати контакту з курами, качками та іншими птахами, у місцях, де були зафіксовані випадки захворювання птиці, в місцях забою, або там, де є підозра на наявність вірусу пташиного грипу. Не впускати домашню птицю в будинок. Забороняти дітям гратись з птахами або ж утримувати їх у квартирі.

Зверніть увагу на те, що інфіковані птахи можуть поширювати хворобу ще до того, як буде виявлено симптоми захворювання. Деякі птахи, такі як качки, можуть бути інфікованими та розповсюджувати хворобу

і при цьому не мати ніяких симптомів.

  1. Уникайте близького контакту з людьми, які вже захворіли. Якщо ви захворіли - залишайтесь вдома іабо тримайтеся на відстані від інших; закривайте ніс та рот хусткою при кашлі та чиханні, щоб запобігти передачі вірусу.

  2. Мийте руки з милом.

  3. Регулярно прибирайте місця утримання домашніх птахів. Прибирайте та підмітайте екскременти та залишки їжі з загону кожен день. Спалюйте або закопуйте в землю пір'я та екскременти птахів. Закопувати потрібно глибоко з використанням вапна для того, щоб тварини, які живляться падаллю, не могли розкопати такі місця.

  4. Необхідно дотримуватись заходів безпеки при приготуванні та вживанні в їжу м'яса птиці чи яєць.

  5. Необхідно дотримуватись заходів безпеки при відвідуванні птахофабрики чи інших місць, де утримується птиця. Після відвідання місць перебування птиці чи контактування з птахами помийте руки з милом, почистіть та продезінфікуйте одяг, взуття, колеса велосипеду, мотоциклу чи іншого транспортного засобу. Перелік місць можливого скупчення перелітних птахів на території  територіальної громади.

 

Результат пошуку зображень за запитом пташиний грип

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь