Роганська селищна військова адміністрація

Харківської області

До уваги роботодавців  різних форм власності та господарювання

Дата: 13.08.2020 09:25
Кількість переглядів: 395

Як проводиться атестація робочих місць за умовами праці? Навіщо потрібно проводити таку атестацію?

Атестація робочих місць є обов’язковим заходом з охорони праці. Якщо роботодавець має робочі місця з важкими та шкідливими умовами, він зобов’язаний провести їх атестацію.

Головною метою атестації робочих місць є отримання об’єктивної оцінки стану умов праці, виявлення факторів і причин виникнення несприятливих умов і на підставі цієї інформації – розроблення й реалізація організаційних, технічних і соціальних заходів, спрямованих на оптимізацію рівня гігієни та безпеки праці на виробництві.

Кому потрібна атестація?

По-перше – керівнику, оскільки відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації робочих місць покладається саме на керівника підприємства.

По-друге – працівнику, тому що атестація робочих місць є правовою підставою надання компенсацій та гарантій для працівників із шкідливими і небезпечними умовами праці (доплат до заробітної плати, додаткових оплачуваних відпусток, спеціального харчування та ін.).

Отже, атестація має важливе соціально-гігієнічне значення, тому що дозволяє своєчасно виявити шкідливі і небезпечні фактори виробничого середовища і трудового процесу, визначити пріоритетні напрями модернізації обладнання та технологічних процесів, розробити і впровадити цілеспрямовані санітарно-гігієнічні та медико-профілактичні заходи, виходячи із специфіки умов праці на конкретних підприємствах.

Як з’ясувати, чи потрібно проводити атестацію?

Законодавством передбачено обов’язок роботодавця щодо проведення атестації робочих місць на умови праці у випадку застосування на підприємстві технологічного процесу та використання обладнання, сировини, матеріалів, що є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів.

Як же виявити шкідливі і небезпечні фактори виробничого середовища, що дозволяють працівникам претендувати на пільги та компенсації?

Законодавством встановлено перелік професій з небезпечними або шкідливими умовами праці. Зокрема, такий перелік міститься у списках виробництв, професій та посад, що дають право на пільги при отриманні пенсії за віком; переліки робіт, на яких встановлюється підвищена оплата праці та скорочена тривалість робочого тижня; список виробництв, робіт, професій та посад, робота на яких дає право на додаткову відпустку; перелік, що містить назви хімічних речовин, при роботі з якими рекомендується видавати молоко.

Знайшовши в цих документах роботи, фактори, професії, які є на робочих місцях його підприємства, роботодавець проводить атестацію таких місць. Причому атестація повинна проводитися незалежно від того, є роботодавець юридичною особою чи приватним підприємцем.

Основними діючими нормативними документами, що регулюють процес проведення атестації на підприємстві, продовжують залишатися постанова Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 №442 (зі змінами) та Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Мінпраці від 01.09.1992 №41.

Як проводиться атестація робочих місць за умовами праці?

Атестацію проводить атестаційна комісія, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на п’ять років, за умови, якщо впродовж цього часу на підприємстві не змінювалися докорінно умови і характер праці. Атестаційна комісія підприємства, яка здійснює організаційне, методичне керівництво і контроль за проведенням робіт на всіх етапах атестації, визначає перелік робочих місць, що підлягають атестації.

До проведення атестації можна залучати проектні та науково-дослідні організації, технічні інспекції праці профспілок, територіальні органи Держпраці.

Контроль за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці покладається на Державну службу України з питань праці .

Якщо атестацію не проводити, які можуть бути наслідки?

Непроведення атестації робочих місць є порушенням законодавства про охорону праці, зокрема вищевказаної постанови Уряду № 442. Порушник – керівник підприємства, може бути притягнений до адміністративної відповідальності у вигляді сплати штрафу згідно ч. 1 ст. 41 КУпАП щодо порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення.

Також не проведення атестації призведе до порушення прав працівників – фактично, виконуючи шкідливі або важкі роботи, наймана особа не одержить передбачених законодавством компенсацій і соціальні гарантії. Це дає підставу працівнику розривати трудовий договір за власним бажанням без відпрацювання двотижневого строку (ч. З ст. 38 КЗпП), а також звернутися до суду (ст. 221 КЗпП України).

Також не слід забувати, що в разі, якщо непроведення атестації мало своїм наслідком заподіяння шкоди здоров’ю працівнику, керівник може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за ст. 271 ККУ.

З переліком лабораторій, які проводять санітарно-гігієнічні дослідження  для атестації робочих місць можна ознайомитись на сайті Держпраці України за посиланням: http://dsp.gov.ua/informatsiia-pro-atestovani-laboratorii/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь