Роганська селищна військова адміністрація

Харківської області

17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами

Дата: 18.06.2019 09:06
Кількість переглядів: 428

Фото без опису

17 червня відзначається міжнародною спільнотою як Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами.

У цей день у 1994 році в м. Париж було прийнято Конвенцію ООН про боротьбу з опустелюванням (КБО), яка сьогодні відзначає своє 25-річчя.

У рамках КБО опустелювання розглядається як деградація земель під впливом будь-яких природних чи антропогенних чинників, а не утворення пустель як таких.

Саме тому членами КБО є 196 країн світу, включаючи Україну.

Цього року Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами проходить під гаслом:«Вирощуємо майбутнє разом!»

Виходячи з ситуації в Україні та беручи до уваги міжнародні процеси, Кабінетом Міністрів України протягом останніх років було прийнято розроблені Мінприроди за участю інших заінтересованих органів:

Концепцію боротьби з деградацією земель та опустелюванням (розпорядження від 22.10.2014 № 1024);

Національний план дій щодо боротьби з деградацією земель та опустелюванням (розпорядження від 30.03.2016 № 271);

У 2017 році Кабінет Міністрів України утворив Координаційну раду з питань боротьби з деградацією земель та опустелюванням (постанова від 18.01.2017 № 20).

За результатами засідання від 4 травня 2018 року Координаційною радою під головуванням Міністра екології та природних ресурсів України О. Семерака було схвалено представлені Національною академією аграрних наук України пропозиції стосовно встановлення добровільного національного завдання щодо досягнення нейтрального рівня деградації земель (далі - НРДЗ) в Україні за напрямом «Підтримання вмісту органічної речовини (гумусу) у ґрунтах», а саме: 

до 2020 року передбачається досягнення стабільного рівня органічного вуглецю (гумусу) у ґрунтах сільськогосподарських угідь (не нижче за базову лінію станом на 2010 рік (3,14 % в середньому по Україні, у т.ч. у розрізі зон: Полісся - 2,24 %; Лісостеп - 3,19 %; Степ - 3,40 %),

а до 2030 року - збільшення не менше ніж на 0,1 %.

Також Координаційною радою було схвалено допоміжні заходи щодо досягнення НРДЗ за напрямами:

«Відновлення та стале використання торфовищ»;

«Відновлення зрошення і поліпшення еколого-меліоративного стану зрошуваних земель».

Про вищенаведені рішення було поінформовано Секретаріат КБО.

На сьогодні до процесу встановлення завдань щодо НРДЗ приєдналася 121 країна світу. Цей процес відбувається у широкому міжнародному контексті, зокрема відповідно до нових Цілей Сталого Розвитку, затверджених у 2015 році 70-ю сесією Генеральної асамблеї ООН (ЦСР 15, завдання 15.3), а також рішень Конференції Сторін КБО.

На підтримку реалізації відповідних завдань та заходів у 2018 році розпочато впровадження проекту ГЕФ/ФАО «Інтегроване управління природними ресурсами деградованих ландшафтів Лісостепової та Степової зон України».

Мінприроди спільно з ПРООН в Україні та іншими зацікавленими сторонами здійснюються заходи щодо забезпечення підготовки у рамках сьомого циклу поповнення ГЕФ проекту з питань відновлення та сталого використання торфовищ.

Разом з іншими заінтересованими органами опрацьовується проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року».

У січні 2019 року за ініціативи Мінприроди Кабінетом Міністрів України були внесені зміни до Переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів (постанова від 30.01.2019 № 82).

Доповненнями до цього Переліку, запроваджено можливість фінансування з відповідних джерел заходів з «відновлення степових, лучних, водно-болотних та інших антропогенно змінених природних ландшафтів, створення і відновлення сіножатей та пасовищ».

У лютому 2019 року Верховна Рада України схвалила Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року (Закон від 28.02.2019 №2697-VIII), до стратегічних завдань якої віднесено:

«забезпечення сталого використання та охорони земель, покращення стану уражених екосистем та сприяння досягненню нейтрального рівня деградації земель…».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь