Роганська селищна військова адміністрація

Харківської області

СТАТТЯ ДО ТИЖНЯ ІМУНІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ

Дата: 26.04.2019 08:57
Кількість переглядів: 380

???°???????????? ???? ?·?°?????????? ???????????????°

 

УКРАЇНА

КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО

ХАРКІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ

«ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ № 4

ХАРКІВСЬКОГО РАЙОНУ»

вул. Культури, 62, смт. Рогань, Харківский р-н, Харківська область, 62481

______________________тел. (факс): (057)  740 -72 - 56, Email: rogancpmsd@ ukr.net____________________            

 

 

В Україні триває «Тиждень імунізації».

 Інфекція – це «боротьба між двома організмами»: збудником (бактерія, вірус) та людиною. Інфекційні захворювання – не є випадковими епізодами, це сукупність випадків хвороби, які виникають на певній території, в певний час, серед певної групи населення. На зміну одним інфекціям  приходять інші, а з ними - нові проблеми їх профілактики.

До цих пір в світі щорічно реєструється понад 1 млрд. випадків інфекційних захворювань. Інфекційні захворювання викликають серйозні ускладнення, що в результаті можуть призвести до інвалідності та навіть смерті. Це свідчить про те, що на сучасному етапі подальше вдосконалення профілактики інфекційних хвороб зберігає актуальність.     Дуже важливо, що деякі інфекційні  захворювання, можуть бути керованими. Щеплення проводять у плановому порядку, згідно календаря профілактичних щеплень, або за епідпоказами.

         Імунопрофілактика – це  єдиний засіб масової або індивідуальної профілактики інфекційних хвороб шляхом штучного створення активного або пасивного імунітету.

         У даний час у нашій країні щорічно здійснюється близько 200 млн різних щеплень інактивованими хімічними вакцинами, анатоксинами, імуноглобулінами. В арсеналі профілактичних щеплень – 7 видів анатоксинів, 11 бактеріальних вакцин проти антропонозних і гнійних інфекцій; 7 — проти особливо небезпечних інфекцій і сказу, 11 – проти вірусних інфекцій. Ряд препаратів вважається обов’язковим: вакцини БЦЖ, проти поліомієліту, АКДС (або ДС), проти паротиту, корі. Деякі з них для формування високої резистентності потребують повторного введення або ревакцинацій.

         Ефективність застосування щеплень залежить від якості препарату, від імунного статусу і генотипу щепленого.

        Ефективність вакцинації оцінюється лабораторними тестами, у тому числі визначенням титру антитіл у імунізованих осіб «напруженість іммунітету».

       Важливість значення запобіжних щеплень полягає в зниженні захворюваності серед населення, а у випадку  захворювання - у більш легкому його перебігу і тим самим зниження летальності. 

В Україні триває спалах кору – одного з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. Ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання — вакцинація. 

Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5—6 років. Головна причина спалахів — низьке охоплення щепленнями. Із вересня 2017 року, за рішенням оперативного штабу МОЗ з реагування на ситуацію з кором в Україні, тривають посилені заходи з імунізації, щоби захистити якомога більше дітей і запобігти епідемії.

ЯК ПЕРЕДАЄТЬСЯ ВІРУС КОРУ

Вірус кору — надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг . Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Захворювання може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

На сьогодні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не отримали щеплення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не робили щеплення, також залишаються вразливими до захворювання. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

ВАКЦИНАЦІЯ ПРОТИ КОРУ

Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років, і за ці роки вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики. Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів.

2 дози вакцини захищають від кору

Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Згідно з календарем в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років — планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору.

Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Вакцини КПК містять живі атенуйовані (штучно ослаблені) віруси кору, паротиту і краснухи. Наразі в медичні заклади району для щеплень КПК надійшов  препарат Пріорикс™/Priorix™ —, вироблений компанією GlaxoSmithKline Biologicals s.a (Бельгія). Пріорикс — безпечна, ефективна та якісна вакцина, прекваліфікована ВООЗ — найавторитетнішою організацією у сфері охорони здоров’я у світі. Щоб прийняти інформоване рішення про вакцинацію, поговоріть з лікарем. Підготуйтеся до консультації та складіть список питань, що вас турбують. Лікар розкаже про вакцину, можливі реакції організму на щеплення та порадить, як користуватися жарознижувальними препаратами, якщо в дитини підвищиться температура.

Варто пам’ятати, що вакцинація є законним правом кожного з нас на захист від кору — захворювання, яке може призвести до ускладнень. А ще вакцинація — це наш обов’язок: перед нашими дітьми, рідними, громадою і всіма людьми, що мешкають у нашій країні.

 

 

Головний лікар                                                                     Т. ЖДАНОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь