Роганська селищна військова адміністрація

Харківської області

ТАРІЛКА, ЩО ВРЯТУЄ ЖИТТЯ: ЯК ПОГАНЕ ХАРЧУВАННЯ ВПЛИВАЄ НА РИЗИК ІНСУЛЬТУ

Дата: 11.10.2024 10:35
Кількість переглядів: 47

Безліч досліджень доводять, що повноцінне збалансоване харчування дуже важливе у профілактиці та контролі ризику інсульту. Навіть життя у районі, де багато закладів фаст-фуд харчування може підвищити ризик виникнення інсульту, для таких районів навіть винайшли окремий термін – “харчове болото".  У той же час вибір здорового способу життя знижує ризик інсульту на 80%: харчуйтесь здорово, додайте регулярну фізичну активність, не вживайте тютюн та алкоголь.

Запам’ятайте 5 простих правил здорового харчування. Вживаємо за добу: 

  • п'ять порцій фруктів, овочів та ягід щодня (400-600 г);
  • не більше однієї чайної ложки солі;
  • не більше 10 чайних ложок доданого цукру (скоротіть вживання підсолоджених напоїв, солодощів, випічки, солодких сухих сніданків);
  • більше клітковини (цільнозернових каш, бобових, горіхів);
  • більше корисних олій, менше тваринних жирів та трансжирів (випічки, фастфуду, смажених страв).

Правильно сформувати тарілку допоможе сервіс ПроЗдорове за посиланням: http://www.prozdorove.com.ua/ration 

Жири у раціоні 

Жири мають складати не більше 30% від загальної кількості спожитих джерел енергії у раціоні дорослої людини. З них – не більше 10% – насичені жирні кислоти: жирне м’ясо, молочні продукти, тверді жири і олії на кшталт масла, сала, пальмової та кокосової олій. Не більше 1% – трансжири як з промислово вироблених продуктів, так і з продуктів з жуйних тварин: запечені і смажені продукти, снеки, м’ясні та молочні продукти від жуйних тварин. Все інше мають бути ненасичені жирні кислоти: деякі види горіхів, наприклад, волоські, мигдаль та арахіс, рослинна олія (соняшникова, оливкова), авокадо, лосось, оселедець, скумбрія, насіння соняшнику, льону, кунжут, гарбузове насіння. 

Вуглеводи у раціоні 

Споживайте якісні вуглеводи – з цільного зерна, овочів, фруктів і бобових. Дорослим рекомендовано їсти щонайменше 400 грамів овочів і фруктів і 25 грамів натуральних харчових волокон на день. 

Рекомендації вживання овочів та фруктів такі:

  • 2–5 років не менше 250 г на добу
  • 6–9 років не менше 350 г на добу
  • 10 років і старше, не менше 400 г на добу

Білки  у раціоні 

Скоротіть споживання червоного м’яса (яловичина, свинина, баранина тощо), що підвищують ризик серцево-судинних захворювань та раку, віддаючи перевагу більш корисному м’ясу птиці. Принаймні 2 рази на тиждень додавайте в раціон жирну рибу, яка містить корисні для серцево-судинної системи омега-3 жирні кислоти (скумбрія, оселедець, сардина тощо). Також важливо включати в свій раціон рослинні джерела білку - бобові (горох, квасолю, сочевицю тощо), насіння та горіхи.

Чому варто переглянути свою тарілку?

Згідно з даними всеукраїнського дослідження STEPS, у 2019 році майже 60% населення мали надмірну вагу, а близько 25% – ожиріння. Особливу тривогу викликає той факт, що з кожним роком збільшується число дітей і підлітків, які страждають на ожиріння. Щорічно щонайменше 2,8 мільйона осіб вмирає в результаті зайвої ваги або ожиріння. 

Дорослі люди, які мають надмірну вагу або хворіють на ожиріння, ризикують захворіти на гіпертонію, діабет, серцево-судинні хвороби, зокрема інсульт, психосоціальні проблеми і деякі типи раку. Ці ризики підвищуютьсяіз зростанням індексу маси тіла і знижуються при втраті ваги.

 

 

Джерело – сайт Державна установа «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоровя України»


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь