Роганська селищна військова адміністрація

Харківської області

Ботулізм. Прості правила, які допоможуть уникнути захворювання

Дата: 07.06.2024 09:52
Кількість переглядів: 26


Ботулізм - дуже небезпечне гостре токсико-інфекційне захворювання викликане попаданням в організм людини
токсину Clostridium botulinum. Найчастіше ботулізм виникає після вживання домашніх продуктів, які виготовлялися з порушенням основних правил приготування та зберігання - копчених, в'ялених, м'ясних та рибних
виробів, а також консервації (м’яса, риби, овочів та грибів).


Профілактика ефективніша за лікування, тому для уникнення захворювання на ботулізм радимо суворо дотримуватися основних гігієнічних вимог при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:
 для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
 суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
 домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
 бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму і проведенням відповідного лабораторного контролю;
 не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
 швидко і ретельно чистити рибу, обов’язково видаляти з неї кишки;
 купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
 сировину перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою
для видалення залишків ґрунту.
Вкотре нагадуємо про небезпеку стихійної торгівлі! Не купуйте м’ясні вироби, консервацію, а також копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках.

Якщо ви робите закупи у інтернет-магазинах або на платформах спільного доступу - переконайтесь в наявності обов’язкової інформації про харчовий продукт, відповідно до статті 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також про продавця, відповідно до статті 7 Закону України «Про електронну комерцію», зокрема:
 повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи - підприємця;
 місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи - підприємця;
 ідентифікаційний код для юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків для фізичної особи - підприємця, або серія та номер паспорта для фізичної особи - підприємця, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний податковий орган і має відмітку в паспорті.


Будьте обачні, бережіть своє здоров'я і здоров'я своїх близьких!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь