Всесвітній тиждень обізнаності про сіль
Щорічно протягом другого тижня березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про сіль (у цьому році він триватиме з 11 по 17 березня).
Метою Всесвітнього тижня обізнаності про сіль є залучення суспільства до зменшення кількості солі у харчовому раціоні задля покращення здоров’я.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) внаслідок надлишкового споживання солі у світі щороку помирає 4,1 млн осіб – майже 10 % усіх, чиє життя забирають неінфекційні захворювання За результатами національного дослідження STEPS (2019 рік), українці вживають
Сіль міститься в незначній кількості в багатьох натуральних продуктах харчування – морепродуктах, м’ясі, молоці, навіть овочах і фруктах. Велику її кількість містять усі промислово перероблені продукти – консерви, сири, ковбасні та м’ясні вироби, соуси, хлібо-булочні вироби тощо. Вживання харчових продуктів із значним вмістом солі провокує затримку в організмі рідини, що в результаті підвищує артеріальний тиск. Через це збільшується ризик інсульту та інфаркту.
Рекомендації щодо зменшення вживання надлишкової солі:
- Споживайте натуральні, необроблені харчові продукти.
- Вивчайте етикетки на продуктах та вибирайте ті, які містять меншу кількість солі.
- Зменшуйте споживання солі поступово, а не відразу.
- Додавайте мінімальну кількість солі при приготуванні страв.
- Приберіть сільничку зі столу.
- Обмежуйте та уникайте вживання солоної риби, соусів та інших продуктів з великим вмістом солі.
- Замість соусів та солі додавайте у страви приправи та зелень.
- Для приготування м’ясних маринадів і соусів використовуйте, як основу, сік апельсину, лимону, лайму.
- Формувати звичку вживати менше солі необхідно з дитинства. Якщо хочете заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно.
Будьте прикладом для своїх дітей!
Джерело: сайт ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»