Роганська селищна військова адміністрація

Харківської області

 Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України

Дата: 02.08.2021 15:10
Кількість переглядів: 389

Відділ обслуговування громадян № 18  (сервісний центр) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області повідомляє:

 

           Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 29 березня 2021 № 277

 

{Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМУ № 546 від 26.05.2021}

Кабінет Міністрів України постановив:

1. Установити, що виплата і доставка пенсій та грошової допомоги одержувачам відповідно до Порядку виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України організаціями, що здійснюють їх виплату і доставку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 р. № 1279 “Деякі питання організації виплати пенсій та грошової допомоги” (Офіційний вісник України, 2021 р., № 1, ст. 43), за місцем їх фактичного проживання у межах України проводиться організаціями, які здійснюють виплату і доставку пенсій та грошової допомоги, визначеними за результатами конкурсу, проведеного Пенсійним фондом України (далі - конкурс).

До участі в конкурсі допускаються оператори поштового зв’язку чи інші суб’єкти господарювання, які провадять допоміжну діяльність у сфері фінансових послуг (оброблення та оплата фінансових трансакцій) протягом не менше ніж п’яти років і надають свої послуги в адміністративно-територіальних одиницях, в яких здійснюють свої повноваження головні управління Пенсійного фонду України, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій, виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад, центри з нарахування та здійснення соціальних виплат (далі - уповноважені органи), якщо такі суб’єкти господарювання мають фінансову та матеріально-технічну спроможність забезпечити схоронність коштів, призначених для виплати пенсій та грошової допомоги, та їх доставку одержувачам.

{Абзац другий пункту 1 в редакції Постанови КМ № 546 від 26.05.2021}

Умови, порядок і періодичність проведення конкурсу, а також критерії фінансової та матеріально-технічної спроможності учасника конкурсу визначаються правлінням Пенсійного фонду України.

Для підготовки та проведення конкурсу Пенсійний фонд України утворює конкурсну комісію та призначає її голову. До складу конкурсної комісії входять представники (не менше ніж сім осіб) Міністерства фінансів, Міністерства соціальної політики, Міністерства інфраструктури, Пенсійного фонду України, інших державних органів (за згодою).

Рішення конкурсної комісії про визначення переможців конкурсу є підставою для закупівлі уповноваженими органами послуг у переможців конкурсу із застосуванням переговорної процедури закупівлі відповідно до пункту 2 частини другої статті 40 Закону України “Про публічні закупівлі”.

Тарифи на оплату послуг з виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання їх одержувачів визначаються у договорі за результатами конкурсу і не можуть бути більшими від тарифів на оплату послуг, пов’язаних з виплатою і доставкою пенсій та грошової допомоги населенню в готівковій формі, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 4 грудня 2019 р. № 987 “Деякі питання оплати послуг, пов’язаних з виплатою і доставкою пенсій та грошових допомог” (Офіційний вісник України, 2019 р., № 98, ст. 3274).

2. Пенсійному фонду України провести конкурс для вибору організацій, які здійснюють починаючи з 1 січня 2023 р. виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України.

{Пункт 2 в редакції Постанови КМ № 546 від 26.05.2021}

3. До 1 січня 2023 р. функції організації, що здійснює виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України, здійснює національний оператор поштового зв’язку, функції якого виконує акціонерне товариство “Укрпошта”.

{Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 546 від 26.05.2021}

4. Уповноваженим органам забезпечити інформування про способи виплати пенсії та грошової допомоги за бажанням їх одержувачів через уповноважені банки або уповноважену організацію.

{Пункт 4 в редакції Постанови КМ № 546 від 26.05.2021}

4-1. Національній соціальній сервісній службі, обласним, Київській міській державним адміністраціям разом з органами місцевого самоврядування:

сприяти особам, які не можуть самостійно одержувати пенсію та грошову допомогу, в оформленні документів на їх помічників, поданні таких документів в органи опіки і піклування відповідно до статті 78 Цивільного кодексу України з метою надання помічникам права одержувати пенсію та грошову допомогу з поточного рахунка одержувача для її доставки одержувачу;

залучити соціальних робітників/працівників комунальних установ/закладів надання соціальних послуг, соціальної підтримки (обслуговування) до доставки пенсій та грошової допомоги додому для одержувачів, які отримують пенсію та грошову допомогу через уповноважені банки і є отримувачами соціальної послуги з догляду.

{Постанову доповнено пунктом 4-1 згідно з Постановою КМ № 546 від 26.05.2021}

4-2. Обласним державним адміністраціям разом з органами місцевого самоврядування опрацювати питання:

за участю акціонерного товариства “Укрпошта” - щодо можливості отримання коштів у готівковій формі з поточного (карткового) рахунка одержувача через платіжні термінали;

за участю уповноважених банків, що функціонують у відповідних регіонах, - щодо можливих заходів з розвитку мережі банківських автоматів самообслуговування чи інших пристроїв з видачі коштів у готівковій формі у населених пунктах, де вони відсутні, а також заходів з видачі готівки через установлені платіжні термінали.

{Постанову доповнено пунктом 4-2 згідно з Постановою КМ № 546 від 26.05.2021}

5. Уповноваженим банкам забезпечити починаючи з 2022 року надання щороку до 10 серпня Пенсійному фонду України та Національній соціальній сервісній службі списків населених пунктів, де наявні станом на 1 серпня їх відокремлені підрозділи, банківські автомати самообслуговування чи інші пристрої з видачі коштів у готівковій формі, за формою, встановленою Міністерством соціальної політики.

{Пункт 5 в редакції Постанови КМ № 546 від 26.05.2021}

6. Внести до постанов Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 р. № 1596 “Про затвердження Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках" (Офіційний вісник України, 1999 р., № 35, ст. 1803; 2016 р., № 79, ст. 2636) і від 16 грудня 2020 р. № 1279 “Деякі питання організації виплати пенсій та грошової допомоги” (Офіційний вісник України, 2021 р., № 1, ст. 43) зміни, що додаються.

7. Ця постанова набирає чинності з 1 квітня 2021 р.

{Пункт 7 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 546 від 26.05.2021}

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь