Роганська селищна військова адміністрація

Харківської області

Про отруєння бджіл хіміопрепаратами!

Дата: 04.05.2020 15:33
Кількість переглядів: 364

Шановні виробники сільськогосподарської продукції та утримувачі пасік! Проблема з якою часто стикаються бджолярі - це отруєння бджіл пестицидами у період цвітіння рослин без своєчасного попередження, але дотримання правил та вияв взаємоповаги один до одного – є гарантом плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників. Така взаємодія забезпечить не лише відсутність судових тяжб щодо відшкодування завданої шкоди, а й буде корисним обом сторонам: пасічнику – мед, пилок та здорових бджіл, власнику сільськогосподарського підприємства – підвищення врожайності сільськогосподарських культур, а пересічним мешканцям – якісну продукцію.

Чимало випадків, коли бджоли, зібравши нектар і пилок з оброблених гербіцидами рослин, гинуть у полі, а якщо заносять отруєний корм у вулики, то гине повністю родина.

Завдання бджоляра захищати своїх бджіл від збору нектару і пилку з рослин, які недавно були обприскані пестицидами, виконувати вимоги законодавства України з питань бджільництва відповідно до Наказу міністерства аграрної політики України і української академії аграрних наук 20.09.2000р. 3184/82.

Якщо поруч з вашими вуликами є виробники сільськогосподарської продукції, то вам потрібно розпитати у фермерів обприскують вони рослини і якщо так, то коли.

Майте на увазі, що газони і ділянки на задньому дворі теж можуть обприскуватися хімікатами. Обробляти сад проти комах-шкідників і хвороб дозволяється в період формування бутонів, коли бджіл на деревах і чагарниках ще немає.

Фермерські господарства повинні дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєнь (хімічного токсикозу) – ст.30 ЗУ «Про бджільництво», а також завчасно але не менше ніж чим за 2 доби до початку проведення кожної хімічної обробки оповістити населення, обробки слід проводити в ранні, ранкові (до 10) і вечірні (18 – 22) години, у похмурі та прохолодні дні з температурою повітря нижче +10 град. 0С, та встановити попереджувальні знаки: «ОБЕРЕЖНО – ОБРОБЛЕНО ОТРУТОЮ» згідно інструкції з безпечності застосування пестицидів.

 Надійний захист бджіл від отруєнь досягається кочівлею пасіки із зони розпилення або розбризкування отрутного препарату на відстані 5-6 км. У кочівлі бджоляр повинен строго дотримуватися встановлених правил перевезення бджіл, мати ветеринарно-санітарний паспорт і дозвіл на розміщення пасіки на території господарства або лісництва. Якщо вивезти пасіку з небезпечної зони не представляється можливим, то вулики із бджолами на кілька днів заносять у темне прохолодне приміщення або попереджають виліт бджіл з них зарешечіваніем льотків.

Якщо ви помічаєте багато мертвих бджіл за межами вулика, бджоли не можуть полетіти з квітів, вони повзають замість того щоб літати або дуже мало льотних бджіл в період цвітіння, то скоріше за все бджоли збирали пилок і нектар з рослин, які недавно були обприскані хіміопрепаратами. Ваша колонія може пережити отруєння, а може і ні, але вам потрібно повідомити об отруєні бджіл.

Отримати інформацію щодо порядку реєстрації та ідентифікації пасик ви можете у районній лікарні ветеринарної медицини за телефонами: 742-15-14, 742-15-12.

Харківське районне управління Держпродспоживслужби

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь