РЕКОМЕНДАЦІЇ населенню на період весняних паводків
Танення великої кількості снігу, який цього року випав взимку, при різкому підвищенні температури може привести до підтоплення та затоплення територій, в тому числі населених пунктів, значного підвищення рівня води в річках та рівня ґрунтових вод.
Внаслідок весняного паводку, навіть при відсутності затоплення чи підтоплення, до підземних ґрунтових вод, а отже й до свердловин, колодязів, каптажів природних джерел із скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, сміттєзвалищ та інших забруднених територій можуть потрапити збудники інфекційних захворювань: туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового та ін. У зв’язку з цим існує ризик спалахів інфекційних хвороб.
Іншим небезпечним фактором є наявність у ґрунтових водах нітратів – кінцевого продукту біологічного розкладання органічних речовин, які у великій кількості присутні у ґрунтах на території населених пунктів, сільськогосподарських угідь та тваринницьких ферм. Наявність у питній воді нітратів вище гранично допустимої концентрації (50 мг/дм3) особливо небезпечне для немовлят та дітей молодшого віку через ризик виникнення отруєння, яке призводить до кисневого голодування організму, у тяжких випадках – з летальними наслідками.
Ви можете зарадити цим бідам, дотримуючись деяких простих правил.
Пріоритетним джерелом питного водопостачання має бути бутильована вода.
За відсутності можливості її споживання рекомендується використовувати воду з централізованих мереж господарсько-питного водопостачання. Але у більшості водопроводів сільських населених пунктів Харківської області відсутні системи очистки та знезараження води перед надходженням її у розподільну мережу, у зв’язку з чим в період весняного паводку не може бути гарантована якість води, особливо за мікробіологічними показниками. Ось чому водопровідну воду перед споживанням необхідно обов’язково кип’ятити.
Не використовуйте для пиття некип’ячену воду з криниць та природних джерел. Найкраще – взагалі відмовитись від вживання колодязної та джерельної води. І ні в якому разі не давайте її дітям!
Навіть для господарських цілей (гігієнічних потреб, миття посуду) необхідно користуватись добре прокип’яченою водою.
Овочі та фрукти, особливо з підвалів, де наявні ґрунтові води, ретельно мийте, а потім обдавайте окропом. При приготуванні їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання).
Перед їжею обов’язково мийте руки з милом, руки також можна протирати зволоженими дезінфектантами серветками.
Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:
— очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів, городи і присадибні ділянки перекопати на глибину 20-25 см;
— індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим призначеним для цього дезінфекційним засобом;
— колодязі звільнити від нанесеного бруду, відкачати воду, почистити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів;
— провести дератизаційні заходи по знищенню гризунів в місцях їх можливого скупчення.
У разі неможливості проведення дезінфекційних та дератизаційних заходів власними силами, при необхідності перевірити якість питної води звертайтесь за допомогою до структурних підрозділів нашої установи, місця розташування яких в м.Харкові та районах області, а також контактні телефони зазначені на цьому сайті в розділі «Структура».
У разі розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі та інші симптоми) терміново зверніться за медичною допомогою. Не допускайте самолікування, тому що перебіг багатьох інфекційних хвороб може бути з нехарактерними симптомами.
Пам’ятайте, що дотримання гігієнічних правил у повсякденному житті, а особливо при виникненні надзвичайних ситуацій, допоможе зберегти здоров’я Вам і Вашим рідним!