ОБЕРЕЖНО! БОТУЛІЗМ!
Ботулізм – хвороба, яка виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму (Clostridium botulinum) і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.
Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.
Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м'ясо, риба), то в ньому можлива, так названа «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.
Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий. Обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування.
Період появи перших ознак ботулізму може коливатися від 2-4 годин до 2-3 діб і більше, аж до 2 тижнів. Як правило, симптоматика ботулізму проявляється гостро, тому хворі можуть вказати навіть час початку захворювання. Першими клінічними проявами є нудота, блювота, пронос. Токсини збудників ботулізму вражають нервову систему і тому з’являється неврологічна симптоматика на фоні шлунково-кишкових розладів, або слідом за ними, що знаменує прогресування процесу. Першою скаргою є порушення зору – поява туману (пелени) перед очима, розпливчастість контурів предметів, двоїння в очах. Порушення ковтання за рахунок парезу надгортанника і м’якого піднебіння приводить до того, що рідина, яка потрапляє в трахею частково виливається через ніс. Змінюється голос хворого, з’являється захриплість, носовий відтінок мови (гугнявість).
Які заходи профілактики ботулізму?
Для профілактики всім особам, які вживали разом з хворими на ботулізм інфіковані продукти, необхідно звернутися до лікаря для лікування (частіше для профілактики захворювання вводяться лікувальні сироватки і встановлюється медичний нагляд за такими особами протягом 10-12 днів).
В домашніх умовах:
- При консервуванні овочів, які містять природні кислоти ( огірки, баклажани, зелений горошок та ін.), необхідно додавати лимонну або оцтову кислоту відповідно до рецептур;
- Для консервування повинні використовуватися свіжі, без ознак псування овочі і фрукти;
- Ретельно мити овочі і плоди;
- Суворо дотримуватися рекомендовані вимоги обробок банок, кришок, режимів теплової обробки плодів в домашніх умовах;
- Зберігати домашні консерви слід при низьких температурах з обов’язковою отбраковкой і знищенням «бомбажних» банок;
- Суворо дотримуватися термінів та умов зберігання продукції, розфасованої в полімерну плівку під вакуумом;
- Зміст герметично закупореній банки, виготовленої в домашніх умовах, перед вживанням ретельно прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин;
- Не проводити закупівлю продуктів. Перш за все овочів, фруктів, грибів, в’яленої і копченої риби, в’яленого і копченого м’яса в місцях неорганізованої торгівлі.
При симптомах захворювання, що не виключають ботулізм необхідно терміново звертатися за медичною допомогою!!!!
Не займайтесь самолікуванням!!