Роганська селищна військова адміністрація

Харківської області

Втома в дитини: причини та профілактика

Дата: 10.01.2019 10:40
Кількість переглядів: 789

Фото без опису

Втома в дитини: причини та профілактика

Від дітей часто чекають, що вони завжди будуть на піку активності та в піднесеному настрої. Багато батьків мріють бути настільки енергійними протягом дня, як їхні діти. Але деякі малюки, навпаки, не відрізняються високою активністю або ж демонструють її зниження в шкільний період, після перенесеної хвороби та з інших причин.

Якщо ви помічаєте, що ваша дитина постійно відчуває себе втомленою, необхідно звернути на це увагу та з'ясувати причини. Зробіть це відразу ж, як помітите симптоми втоми. Не думайте, що низька фізична активність дитини дасть вам більше часу на відпочинок, адже це може свідчити про початок хвороби або неправильний розпорядок дня. У випадку, коли втому, крім дітей, відчувають також і батьки, потрібно шукати причину всередині сім'ї, в організації її дня, раціоні харчування тощо.

Причини втоми в дітей

Розглянемо найбільш поширені причини, що викликають у дитини фізичну й емоційну втому.

Причина №1. Неправильний режим сну

Головна причина втоми в дітей, як і в дорослих, – це недостатня кількість сну. Організм дитини працює за тим же принципом, що й в дорослого, і діти відчувають такий же дискомфорт при недосипанні, що й батьки.

Найкраще, що ви можете зробити для дитини в такому випадку, – відновити цикл її сну. Але встановити час, коли дитині потрібно лягати спати, – це ще не вирішення проблеми: діти можуть прикидатися, що засинають, відразу ж після того, як у їх спальні гасне світло, а наступного дня знову виглядати втомленими. Секрет у тому, щоб дитина протягом дня багато рухалася, грала на відкритому повітрі, по можливості ходила босоніж. Так до вечора вона сильніше втомиться та швидше засне.

Згадайте, як зазвичай буває під час відпустки на морі. Цілий день, проведений на пляжі, забезпечує дитині міцний сон на всю ніч. Перебування на свіжому повітрі допомагає заснути набагато краще, ніж довга поїздка на машині.

Причина № 2. Неправильне харчування

Втома в дітей може бути пов'язана з неправильним раціоном. Вона проявляється через 90 хвилин після того, як дитина поїсть оброблені продукти або продукти з високим вмістом цукру.

Постійна втома – сигнал до того, щоб негайно змінити раціон дитини. Оброблені продукти призводять до дефіциту цинку в організмі, який забезпечує енергію. Відповідно, дефіцит цинку призводить до втоми.

Як би діти не чинили опір цьому, їм потрібно вживати в їжу більше овочів і натуральних продуктів і по можливості відмовитися від напівфабрикатів. Будьте непохитні в тому, щоб змінити раціон малюка. Чим раніше ви привчите його до здорової їжі, тим краще. Це невелика інвестиція в здоров'я дитини, але й вона може бути дуже корисна. Зокрема, здорове харчування вбереже дитину від ряду захворювань, таких як діабет і багатьох інших.

Причина № 3. М'язова напруга

Дитина сильніше втомлюється, коли йде до школи з важким рюкзаком, годинами сидить за комп'ютером і постійно переписується в соціальних мережах з друзями. Кожне з перерахованих занять викликає м'язову напругу, провокує втому. Щоб цього уникнути, дотримуйтеся наступних рекомендацій:

  • Вага рюкзака не повинна перевищувати 15% ваги дитини. Зважте рюкзак перед тим, як дитина йде до школи. Залиште зайві речі вдома, якщо рюкзак важить більше норми.
  • Спостерігайте за тим, у якій позі дитина сидить за комп'ютером. Якщо поза неправильна, вимагайте, щоб дитина сіла рівно. Через тиждень, коли вона звикне самостійно приймати правильну позу, звертайте на неї увагу двічі в день. Якщо в дитини все ще спостерігаються проблеми з правильною позою, перевіряйте її частіше.
  • Тримайте телефон вище. Якщо ви не можете заборонити дитині писати повідомлення в соціальних мережах, то хоча б привчіть її тримати телефон на рівні грудей, щоб м'язи шиї не перенапружувались.

Причина № 4. Анемія

Анемія розвивається тоді, коли еритроцити в організмі дитини не отримують достатньої кількості поживних речовин. У свою чергу, еритроцити не можуть насичувати організм киснем, і це призводить до втоми. Чи знаєте ви, що анемія пов'язана не тільки з дефіцитом заліза? Її викликає також дефіцит інших поживних речовин, таких як вітаміни С, В6, В12, фолієва кислота й мідь.

Гарним доповненням до раціону дитини буде комплекс вітамінів А, В і С.

Причина № 5. Інші серйозні захворювання

Хронічна втома в дитини іноді пов'язана з серйозними хворобами, такими як вроджені захворювання м'язів або онкологічні захворювання. Але такі випадки зустрічаються досить рідко.

Звертаючи увагу на фактори, розглянуті вище, ви можете розпізнати справжні причини втоми дитини та зрозуміти, як з нею впоратися. У результаті ваша дитина стане активною й повною сил.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь